diumenge, 16 d’agost del 2009

Retorn a Estambul, desfent el cami cap a casa...


Bones a tothom! Ja estem per "casa", perdo, per Estambul que gairebe es el mateix! El retorn a l'inici del viatge, on tot va comencar fara uns quatre mesos. Tornar a trepitjar aquesta magnifica ciutat se'ns ha posat de meravella, sempre es i sera un plaer recorre-la en busca de inacabables sorpreses o racons magics. Els records que en teniem eren excel.lents, pero al tornar-la a redescobrir no ha fet mes que accentuar la nostra admiracio i debilitat per aquesta ciutat unica, de mil cares i histories. I aixo que esta dominada per un turisme de masses, molt diferent que a l'Abril, pero d'alguna manera segueix oferint moments intims al viatger que s'allunya del centre. Per cert, diriem que els Espanyols son la nacionalitat mes abundant. On es la crisis???
Georgia era un petit obstacle en el nostre cami d'Armenia a Turquia ja que les fronteres entre ambdos estan tancades. El que era un obstacle de seguida es va convertir en una gran sorpresa, tan aviat com varem sentir i viure Tbilisi i comencar a coneixer la seva gent.
Georgia es un pais petit, d'uns 5 millions d'habitants i que sempre ha estat dominat per grans Imperis, ja sigui l'Otoma, el Persa o el Rus. D'alguna manera la seva gent ha estat capaç de retenir la seva identitat i cultura enmig d'aquests veins poderosos i imperialistes. Un cop l'antiga Unio Sovietica va col.lapsar, Georgia va declarar la seva independencia i va iniciar un nou cami en solitari. Una transicio cap a la democracia sota l'ombra del comunisme i la corrupcio que no ha estat facil i que encara no s'ha assolit plenament. Te dues regions separatistes amb majoria Russa, Abkazhia i Sud Ossetia, motiu de conflicte entre politics, no entre la gent, tal com varem poder comprovar.
Tbilisi, la capital, esta considerada com la ciutat amb mes encant del Cauques, amb una situacio privilegiada entre muntanyes, dividida per un riu i amb carrers elegants i un casc antic fascinant.
La combinacio harmoniosa entre modern i antic donen a la ciutat un aire unic. La part antiga de la ciutat esta dominada per carrers estrets amb cases de fusta esquerdades, testimonis del pas del temps i supervivents de varis terratremols. La clara sensacio d'entorn decadent es barreja amb la forta personalitat del barri, un barri elegant vingut a menys amb el pas del temps.
Varem passar-hi tres dies molt agradables, entre passejades i disfrutant de la ciutat i els seus encants com els banys de sulfur, on no recomanem la visita a l'Agost a no ser que un es vulgui escaldar com un pollastre...
Amb un turisme incipient i minoritari, una de les opcions mes economiques i viables per allotjament es estar-se a casa de la gent. Certes families lloguen habitacions per arrodonir les finances. I aixo es el que varem fer a Tbilisi. Al principi ens sentiem un xic incomodes, i es que entres en la seva intimitat, dorms en els seus llits i utilitzes el seu bany mentres ells volten per alla. A la segona nit varem trencar el gel, uns bons plats de fruita i vi casola van aportar el seu granet de sorra tambe! I per la tercera nit ens varen organitzar un sopar tipic de peix i cervesa. Aixo ja va ser definitiu! Amb amics inclosos varen insistir en portar-nos a un restaurant tipic Georgia l'endema per esmorzar abans que agafessim el tren. Esmorzar a base de carn, una mena de galets gegants farcits, amanides, cervesa i vodka!!! Despres recorregut per la ciutat, ens compren un regal de despedia i ens acompanyen fins al tren!!! Sort perque el vodka de bon mati no va entrar massa be...Una nova llico d'hospitalitat, d'interes i curiositat genuines cap al desconegut.
De Tbilisi varem baixar cap a Batumi, una ciutat de platja al Mar Negre i desti turistic nacional. Va ser dificil no anar cap al Nord, cap a les muntanyes i es que tenen una pinta impressionant amb cims que superen els 5000m i glaciars. A part, encara s'hi troben zones remotes on l'electricitat o l'aigua corrent no hi han ni arribat! Pobles on encara es regeixen per lleis antigues i on el poder i la veu de l'estat no hi tenen cap pes. Una autentica llastima, pero no teniem suficients dies i es que tan sols arribar-hi ja es una odissea. I ja esta be deixar coses per veure tambe, aixi es mes facil i temptador organitzar una segona visita...
Varem fer una jornada de viatge maratoniana de Batumi a Estambul, unes 24 hores de bus i amb el cul quadrat!
I per aqui ja portem un parell de dies, allotjats al mateix hostel que quan varem començar el viatge, on ens varen reconeixer al arribar, cosa que va intensificar el sentiment de tornada a "casa"...Hem passejat, comprat i menjat com reis. Donant-nos petits luxes i disfrutant dels nostres ultims dies de viatgers, per ara...
Ens queden uns 10 dies, i els dedicarem a Grecia i a banyar-nos per alguna illa. No hi havia maneres de trobar un vol assequible des d'Estambul i Atenes era la millor alternativa. I la veritat es que ens sembla una bona manera d'acabar aquest viatge, amb relax, mar i oli d'oliva...
Dema agafem el tren de nit i saltarem d'Asia cap Europa, deixant enrere una experiencia irrepetible, uns dies on ens hem sentit afortunats de viure el que el desti ens ha regalat. Un cami plegat de bona gent, on hem experimentat una hospitalitat i amabilitat aclaparadores. De segur ens n'emportem un sac de bons records i lliçons. Ha estat intens com mai, dificil en certs moments, pero molt recompençant i gratificant. Ara toca pair-ho, donar-hi voltes i aprendre'n. Pero per aixo ja hi haura temps, primer Grecia...
No volem que soni a despedida encara! Quedara temps per una ultima entrada i posar-nos mes nostalgics!
Petons i abraçades a repartir!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

OHHHHHHHHh!!! com sempre un plaer compartir tantes aventures i bon rotllo!! quines fotos, wowwwww! quina peneta, nomes 10 dies! i que farem ara????? el jordi ja s'esta buscant un curro perque sense el vostre blog ara diu que se li acaba la bona vida, hahaha. Per una altra banda que be que ens veurem d'aqui no res!quines ganes!!
disfruteu de Grecia! i del menjar! kalimera kalispera kilinijta!ole!
petonassos blarnians,mua!

Anònim ha dit...

Quina passada de fotos i quins paisatges,al.lucinant! No m'estranya que sigui dura la despedida!aprofiteu aquests ultims 10 dies, que nosaltres us esperarem amb moltes ganes de veureus.Fins aviat amics!!!Sala,Neus i Bet!!

Joan et Elise ha dit...

Un altre cop tot el que dieu és superinteressant! Merci!! I a disfrutar de Grècia. Per cert, fa anys vaig fer Istambul - Atenes en tren i va ser tota una odissea, a veure si teniu més sort!!
records!!!

xevi i cris ha dit...

És una llàstima que s'acabi el viatge, tan per vosaltres com per
nosaltres. Segur que aviat n'hi haurà un altre. Mentrestant us esperem per Ripoll d'aquí ben poc, on encara podreu disfrutar dels últims dies d'estiu.
una abraçada!!!